Ogłoszenie

#1 2012-02-26 22:09:47

m_arekk

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2012-02-26
Posty: 6
Punktów :   

[Problem] router ws 50

Zostawiłem na zimę mój motorek w garażu. Co jakiś czas go próbuję dla sprawdzenia odpalać. Dwa tygodnie temu spróbowałem, oszczędzając akumulator, odpalić z kopniaka. Ku mojemu zdziwieniu, napotkałem na opór, nie mogąc przekręcić silnika. Jakby się fazy rozrządu zmieniły. Rozebrałem silnik do połowy, obserwując co się dzieje. Wszystko niby gra (po przebiegu 750km), tylko po kilku próbach nie mogę przekręcić silnikiem. Zdjęłem pokrywy zaworów i prądnicy, przekręcam kluczem, a tu nagle jakiś opór, jakby przestawiły się fazy rozrządu. Objaw jest taki jakby tłok uderzał w zawory, a właściwie przekręcam tylko do momentu, kiedy wałek rozrządu ma podnieść zawór. jak dobrze przyłożyć się, wał się obróci, ale z mocnym uderzeniem w momencie podnoszenia zaworu.Czy ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem? Od razy wyjaśniam, że oczekuję poważnych odpowiedzi, bo znam się na silnikach, ale nie wierzę w przestawienie faz rozrządu. Jak w ogóle sterowany jest rozrząd w tym silniczku? Wygląda na łańcuszek, ale niepokoi mnie to uderzenie, którego oporu  nie może przezwyciężyć rozrusznik. Nie ma rysunków tego silnika, nie wiem jakie są luzy zaworowe, ale czy to w ogóle jest silnik kolizyjny, czy ten opór bierze się skądinąd. Opinie fachowców mile widziane.

Offline

 

#2 2012-02-26 22:19:47

 zetka50

http://i.imgur.com/5lRhRyE.png

15909310
Skąd: Woj. Podlaskie
Zarejestrowany: 2010-11-14
Posty: 1619
Punktów :   14 
Pojazd: Romet K125 ,Golf 3 TDI, Simson
Wiek: 21

Re: [Problem] router ws 50

może ci się zatarło coś albo zimą była woda w silniku i zamarzło i teraz jest nie tak dobra nie to być może zawór tłoczący ci sie nie otwiera i  stąd ten opór a ustawienie to ssący 05 tłoczący 07 ale 05 tez moze byc

Ostatnio edytowany przez zetka50 (2012-02-26 22:21:56)


Golf 3 By Zetka50.
Zetka By Zetka50.  ZETKA SPRZEDANA OBECNIE ROMET K125   
Romet K125 By Zetka50.

Pomogłem Daj +

Offline

 

#3 2012-02-26 22:43:59

m_arekk

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2012-02-26
Posty: 6
Punktów :   

Re: [Problem] router ws 50

Dzięki, ale żadnej wody nie ma, spuściłem olej, żeby nie przeszkadzał i przyglądam się. Temperatura w garażu dodatnia, motorek ma pełny luksus parkowania. Pierwszy raz spotykam się z takim objawem, żeby taki opór na krzywce wałka rozrządu był, zupełnie jakby krzywka straciła profil i podnosi zawór po przyłożeniu ogromnego momenu. Nie mogłem ruszyć silnikiem, pomimo, że stawałem całym ciężarem na kopniku. Stąd moje wątpliwości, czy nie przestawiły się fazy rozrządu. Na tłoku nie widać uderzeń zaworów. Oba zawory ponoszą się w miarę normalnie. Sam jestem ździwiony, bo wiele silników rozbierałem i regulowałem, ąle nigdy nie miałem takiego oporu na zaworach.
m_arekk

Offline

 

#4 2012-02-26 22:51:27

 zetka50

http://i.imgur.com/5lRhRyE.png

15909310
Skąd: Woj. Podlaskie
Zarejestrowany: 2010-11-14
Posty: 1619
Punktów :   14 
Pojazd: Romet K125 ,Golf 3 TDI, Simson
Wiek: 21

Re: [Problem] router ws 50

no nie powiem tez się pierwszy raz z czymś takim spotykam bo 1 rok robiłem u mechanika muszę trosze pomyśleć może coś mi się uda wykombinować


Golf 3 By Zetka50.
Zetka By Zetka50.  ZETKA SPRZEDANA OBECNIE ROMET K125   
Romet K125 By Zetka50.

Pomogłem Daj +

Offline

 

#5 2012-02-26 23:06:34

m_arekk

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2012-02-26
Posty: 6
Punktów :   

Re: [Problem] router ws 50

Pokombinuj, zawsze co dwie głowy to nie jedna, ale żebyś dobrze rozumiał - kręcę sinikem kluczem na kole od prądnicy i wszystko idzie gładko do momentu, kiedy trzeba podnieść zawór, zupełnie jakby krzywka na wałku nie miała stopnia pośredniego, tylko chciała przejść w stan podniesionego zaworu nagle. Sorry, nie rozumiem problemu, chociaż silnik nie wykazuje żadnego żużycia, w oleju żadnych opiłków czy innych zanieczyszczeń. Luz na zaworach jest - taki jak opisujesz. Naładowałem akumulator i spróbuję jeszcze raz, chociaż palił od dotknięcia. Może benzyna odparowała z najbardzij lotnych frakcji, ale mój samochód też stoi tydzień i odpala bez problemu od dotknięcia. Szkoda, że nie ma rysunków technicznych silnika, ani instrukcji serwisowej. To co dostałem, to informacje dla "humanistów" od marketingu.

Offline

 

#6 2012-02-26 23:25:57

 zetka50

http://i.imgur.com/5lRhRyE.png

15909310
Skąd: Woj. Podlaskie
Zarejestrowany: 2010-11-14
Posty: 1619
Punktów :   14 
Pojazd: Romet K125 ,Golf 3 TDI, Simson
Wiek: 21

Re: [Problem] router ws 50

a mógłbyś jakiś filmik nagrać ? Był by mi bardzo przydatny

Ostatnio edytowany przez zetka50 (2012-02-26 23:27:24)


Golf 3 By Zetka50.
Zetka By Zetka50.  ZETKA SPRZEDANA OBECNIE ROMET K125   
Romet K125 By Zetka50.

Pomogłem Daj +

Offline

 

#7 2012-02-26 23:27:11

 PickNick

http://oi58.tinypic.com/nbviuo.jpg

Zarejestrowany: 2010-11-12
Posty: 2630
Punktów :   17 
Pojazd: Yamaha fz1 Fazer

Re: [Problem] router ws 50

Haynes dla hondy cub 50, popraw temat. Łańcuszek OHC, masz silnik od hondy c50, jeden z najbardziej znanych silników w historii motoryzacji, poszukaj po angielsku.

Offline

 

#8 2012-02-26 23:33:41

m_arekk

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2012-02-26
Posty: 6
Punktów :   

Re: [Problem] router ws 50

Dzięki, spróbuję, bo właśnie zamówiłem kamerkę do moich modeli rc, ale dopiero za tydzień, jak będę w swoim domu na wsi, gdzie stoi mój bolid. Zastanawiam się, czy nie kupić silnika 110 ccm, i wymienić tego szerszenia na mocniejszy

Offline

 

#9 2012-02-27 10:40:06

 Moto

http://i.imgur.com/5lRhRyE.png

Zarejestrowany: 2011-06-17
Posty: 341
Punktów :   
Pojazd: Romet Router Ws 50

Re: [Problem] router ws 50

trochę dziwne bo mój stał 2 miesiące i odpalił gdzieś za 3 czy 4 razem z kopa


http://img28.imageshack.us/img28/9168/ubws50.png
Przebieg: ~6.000km

Offline

 

#10 2012-02-27 20:59:31

 Nartivun

http://i.imgur.com/5lRhRyE.png

36459035
Skąd: Nowe Bielice/Koszalin
Zarejestrowany: 2011-08-02
Posty: 185
Punktów :   
Pojazd: Zipp PRO 125
Wiek: 16

Re: [Problem] router ws 50

Może pokrywka zębatki rozrządu jest zbyt mocno przykręcona i dociska do łańcuszka i nie pozwala się przekręcić zębatce.Ja przy zmianie cylindra miałem taki problem i właśnie się zorientowałem, że gdy to jest za mocno dokręcone to silnik się nie kręci.


http://img855.imageshack.us/img855/5189/usrbr.png
http://img28.imageshack.us/img28/9168/ubws50.png
Z nim od początku do końca [*]

Offline

 

#11 2012-03-11 19:56:35

m_arekk

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2012-02-26
Posty: 6
Punktów :   

Re: [Problem] router ws 50

Oddałem wymontowany silnik do serwisu. Z wstępnych ustaleń wynika (jeszcze dokładnie nie wiem, bo rozmawiałem przez telefon i zasięg urywał się), że jednak przestawiły się fazy rozrządu spowodowane wpadnięciem do silnika kawałka jakiejś uszczelki lub napinacza. Będę wiedział dokładnie to podzielę się.

Offline

 

#12 2012-03-17 20:13:35

knajt

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2012-03-17
Posty: 2
Punktów :   

Re: [Problem] router ws 50

Siema wam mam taki straszny problem z motorkiem Romet Router WS50 . Mój problem polega na tym że jedynka w skrzyni biegów mi nie chodzi wcale i dwójka wchodzi jako pierwsza ale też trzeba ją trzymać jak się rusza czego to jest wina ?????. Może też ktoś miał taki proble pomoc barzo by mi się przydała pozdro wam:D

Offline

 

#13 2012-03-21 12:40:46

Popuś

http://i.imgur.com/YzRVJ7Y.png

Zarejestrowany: 2012-03-20
Posty: 5
Punktów :   

Re: [Problem] router ws 50

Ja miałem, pojechałem do serwisu na gwarancji facet stwierdził, że jest wygięta prowadnica w skrzyni biegów. jak ktoś zna temat to Ci pomoże się do niej dostać. Z tego co wiem to musisz silnik rozebrać.

Offline

 
Liczniki

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
slimak wodny akwariowy jak sie rozmnaza www.farmacjacmumk.pun.pl www.superstulatek.pun.pl jak ustawic elf bota 8.6 na exp w dniu pełni księżyca magia lustra